tirsdag 31. juli 2012

Pastinakkpuré

Nye grønnsaker er spennende, men jeg blir ikke alltid overbevist om at jeg skal bruke grønnsaken flere ganger. Denne gangen (etter å ha sett en episode med Hellstrøm rydder opp) gikk min mor og jeg til innkjøp av grønnsaken pastinakk! 


Tror nesten ikke jeg visste at pastinakk var en grønnsak jeg, derfor måtte jeg google den for å finne ut litt om hva den inneholder. I følge bama.no er pastinakken blant annet rik på stivelse (som poteten), b-vitaminene folat og niacin, kalium og er dessuten en god kilde til fiber. Les mer om pastinakken på bamas nettside.

Slik ser forresten pastinakken ut - som en hvit gulrot : 


bildet er hentet fra matvareguiden.no

Uansett, vi skulle steike laks til middag og da er det greit å finne på litt nytt og spennende tilbehør. Dermed ble det blant annet pastinakkpuré på tallerkenen den ettermiddagen. 


Hvis jeg skal prøve å beskrive smaken, vil jeg si at den minner litt om gulrot og søtpotet på samme tid. Jeg tok en smakebit når den var rå og da minnet den raskt om gulrot, men med en sterk ettersmak. Veldig godt som puré var den i alle fall! Kan se for meg at det passer ypperlig til stekt torsk med baconbiter og generelt salte kjøttretter. Jeg er svak for kombinasjonen salt og søtt :)




Dette trenger du; 


Pastinakk
Lime eller sitron (du skal bruke skallet) 
Smør
Salt og pepper 


Pastinakkpurè lager du enkelt ved å kutte pastinakken i terninger og koke de møre i vann. Bruk en rasp og skrell av skallet til enten en sitron eller en lime, og ha det oppi det kokende vannet sammen med pastinakkterningene. Når pastinakken er mør, slå av platen tilsett noen spiseskjer med smør (se an mengden, begynn med litt så får du heller ha i mer hvis du synes puréen virker tørr) og bruk enten en potetmoser, stavmikser eller blender til pastinakkpuréen får den konsistensen du ønsker. Smak til med salt og pepper! 


Har du prøvd pastinakk før ? 


Julianne :)

mandag 30. juli 2012

Kikertpannekaker

Fri for gluten, melk og egg. Er det mulig ? Grunnbasen i disse pannekakene består av kun 3  ingredienser. Kikertmel, vann og litt olje. Og så må du ha en halvtime der du lar pannekakerøra svelle. Denne oppskriften har jeg funnet nok en gang på bloggen til Silje. Hvis du enda ikke har vært innom bloggen hennes, bør du sjekke den ut nå (åpne kobling i ny fane - nå med en gang!) Jeg synes den er så spennende, og kan sitte alt for lenge å klikke meg gjennom oppskrift etter oppskrift. 


Kikertmel er det samme som gram flour og du får i alle fall kjøpt det i innvandrerbutikker. Jeg er ikke sikker på om det finnes i vanlige matbutikker, men mulig butikker som meny, ultra, ica osv kan ha det. 





Siden jeg nå kan kalle meg ernæringsfysiolog og en gang i framtiden skal begynne å jobbe med mennesker som har forskjellige intoleranser, synes jeg det er viktig å teste ut alternativer som allergikere kan bruke. Det er alltid moro å eksperimentere litt, og på den måten blir jeg kjent med nye matvarer som ellers kunne gått meg hus forbi. 


Kikertpannekaker lager du av kikertmel. Kikertmel er rett og slett malte kikerter. Kikerter er en svært god kilde til proteiner, folat (veldig viktig, spesielt for oss kvinnelige) og inneholder mye fiber. Det vil si at kikerter er kolesterolsenkende og kan virke regulerende på blodsukkeret. Siden kikerter inneholder mye proteiner vil du i tillegg holde deg mett lengre, siden proteiner brytes saktere ned i magesekken enn blant annet karbohydrater. Dette kan jo i verste fall føre til mindre trang til småspising og at buksa plutselig ikke krymper i vask.. ;)


Men tilbake til pannekakene! Jeg hadde i utgangspunktet ikke helt troen på disse, men siden Silje skryter så veldig av de, måtte jeg jo bare prøve! 


Først og fremst så lagde jeg en enkel basisrøre uten å tilsette andre krydder enn salt. 

Dette trenger du

Kikertmel
Vann
En god olje
Salt 


Bland like mengder kikertmel og vann (en kopp kikertmel - en kopp vann). Ha i en skvett olje og litt salt. La røren stå i 30 minutter før du steker pannekakene. Dette er avgjørende for et godt resultat i følge Silje
Når du har ventet i 30 minutter kan du sette i gang med stekingen. Ha litt olje i stekepannen, og ha i en liten skvett med røre på samme måte som når du lager vanlige pannekaker. Jeg lagde i første omgang små pannekaker, slik at det blir lettere å snu dem uten at de blir ødelagte. Stekes til de ser ferdig ut ;) Det ser du. Hehe. 


Denne dagen var jeg alene hjemme, dermed så spiste jeg pannekakene etterhvert som jeg stekte dem. Jeg smurte pannekaken med philadelphia, hadde på skinke, salat, paprika, agurk og eple - nesten som en wrap. Det var faktisk ganske digg :)




Etter første stekerunde med basisrøren hadde jeg i 2 ss havregryn (evt glutenfrie havregryn) og en dæsj akasiehonning og litt kanel.  Nå ville jeg lage dessert av kikertpannekakerøra. Jeg synes nesten det ble enda bedre! Pannekakene, eller lappene om du vil - fikk bedre konsistens og var lettere å steke.

Med jordbærsylte, eple, honning med kokosflak og honning.
Det ble ikke igjen rester i alle fall. Selv om 90 prosent av røren ble til dessertkikertpannekaker... :)


Ble du fristet til å prøve ? 

søndag 29. juli 2012

Ostesmørbrød

Ostesmørbrød er undervurdert! Det er min konklusjon etter å ha gjenopptatt møtet med den lettvinte, sprø, herligheten med smeltet ost og ketchup. Før i tiden spiste vi det jo hele tiden! Eller, mulig jeg bare husker det sånn. Mest sannsynlig. Spesielt husker jeg at vi spiste det mye på hytta i Eidsvågen. Mamma hadde/har (?) en ganske så kul ostesmørbrødovn fra sikkert 1950 som vi puttet skiver med salami og ost inni. Det var noe eget den gang da! Nå bruker jeg desverre bare steikovnen, men den gjør nytta si den også. 



Dette trenger du 

Grovt brød
Skinke/salami/spekeskinke
En god ost
Godt krydder (jeg brukte bare pepper og tørket oregano) 

Server sammen med en god salat ved siden av, da stiger sunnhetsskalaen på måltidet med  flere hakk ;)

Ostesmørbrød uten ketchup er uhørt! 

Ha en fortsatt deilig søndag :)

July

lørdag 28. juli 2012

Søtpotetchips

Åh, DETTE er moms, skal jeg fortelle dere! 

Tidligere har jeg prøvd meg på søtpotetmos (med suksess), men denne gangen har jeg laget chips av godsaken. Denne idèen fikk jeg da jeg leste den fantastiske bloggen til Silje!

Søtpotet er en god kilde til betakaroten som kan omdannes til aktivt vitamin A i kroppen. Vitamin A er godt for synet og er viktig for normal celledeling. Spiser du mye betakaroten, ja - da blir du brun, uten at det tilsynelatende er skadelig ;) Vitamin A er et fettløselig vitamin, det vil si at det ikke skilles ut i urinen slik vannløselige vitaminer gjør. Ved et høyt inntak av betakaroten vil overskuddet som kroppen ikke trenger, lagre seg i underhudsfettet vårt. Der vil det gi deg en fin glød, samtidig som at det virker som en beskyttende antioksidant.

Jeg bytter med glede ut den vasne nypoteten til fordel for søtpotet en gang i blant. Selv om jeg er en potetelsker, så kan jeg ikke si at nypotetchips smaker direkte digg.. (men det er klart det glir ned det også ;) Søtpotetchips kan godt nytes som en snack alene også,  lag en deilig dip til for eksempel! 


Søtpotetchips

Søtpotet (se an hvor mange dere er og hvor mye du vil ha ;)
En god skvett olje 
Salt og pepper 


Hvordan gjør du det ? Se Siljes blogg for veldig fin beskrivelse <-- ! 

1. Skrell søtpoteten
2. Skjær den opp i 0,5 cm tykke båter/chips
3. Skyll dem i kaldt vann
4. Tørk dem godt i et kjøkkenhåndkle eller kjøkkenpapir
5. Ha chipsene i en liten bakebolle, ha i litt olje, salt og pepper og bland godt. 
6. Fordel utover et bakepapirkledt stekebrett
7. Stekes på 175 grader i 30 min før du tar dem ut av ovnen, snur chipsene og steker den andre siden videre i ca 10 minutter. Jeg bruker varmluft. 

Er det noen som har andre forslag til hva søtpoteten kan brukes til ? 

Julianne :)




lørdag 21. juli 2012

Hjemmelaget potetsalat

En travel sommer har ført til at spennende matlaging har blitt nedprioritert og dermed har det vært lite å blogge om. Dagene har for det meste gått i jobbing, rydding, vasking og flytting. Nå er vi endelig kommet inn i vår nye leilighet i Griffenfeldtsgate og endelig kjenner jeg at skuldrene begynner å løsne taket fra øreflippene. Etter tre turer på ikea har vi nå fått på plass møbler, kjøkkenutstyr og jeg er klar for å lage mat igjen! Nytt, fint kjøkken har jeg også.. hihi :)

Jeg har ikke noe nytt å komme med, men fant et innlegg om hjemmelaget potetsalat som jeg ikke har postet tidligere. Bytt rømmen ut med kesam og salaten blir straks mye sunnere ;)


4 store nypoteter
1 eple
Vårløk
Litt sylteagurk
1 boks lettrømme
1/3 tube lettmajones
En skvett sitron
Evt en teskje sukker (smak til)
Salt og pepper

17. mai-frokosten fant sted på Ellingsrudåsen hos Stine og Johnny i år. Vi bidro alle med litt av hvert for å få til en vellykket start på den fine dagen. I den anledning prøvde jeg meg på hjemmelaget potetsalat! Dette er ikke en sunnere versjon, men kjenner jeg meg selv rett, så er den like rundt hjørnet ;) 

GOD HELG! 

Julianne :)